Notikumi

Lielauce

“Uzskatu sevi par lielaucnieci,” atzīst Pārsla Eglīte, jaunatvērtās kafejnīcas “Caffe Auce” īpašniece. Jā, lielaucniece viņa ir kopš 2.klases, kad viņas tēvs Juris Eglītis iegādājās Galaišu mājas Putnu mežā. Arī tagad, kā viņa pati atklāj, viņai ir divi galvenie virzieni kopā ar abiem bērniem – no rīta uz Auci, bet brīvajā laikā – līdz Lielauces ezeram.

12. aprīlī pašā Auces centrā Aspazijas laukumā 3, blakus veikalam “Elvi” durvis kafejnīca “Caffe Auce”. Tā ir daļa no Jura Eglīša SIA ”Fortuna EK” kompleksa, kas ietver veikalu, virtuvi, viesību zāli un tagad arī kafejnīcu. Pa virtuvi, veikalu un kafejnīcu saimnieko Pārsla, kura pēc profesijas ir pārtikas kvalitātes un inovāciju inženiere.

Kafejnīcas ēka tika uzbūvēta pirms gadiem desmit, bet visu šo laiku stāvēja nepabeigta. Tagad tā lieliski iekļaujas labiekārtotajā, apzaļumotajā Aspazija ielas laukumā ar pilsētas vizītkartes burtiem “AUCE”.

“Pirms pusotra gada, kad bērnus jau varēju laist dārziņā, tētis man uzticēja kafejnīcu: “Tālāk tu visu pati!” No idejas rašanās līdz tās īstenošanai pagāja laiks, jo nekas jau nenotiek tāpat vien – bija jāiegulda daudz darba. Viss, ko redzat šeit, kafejnīcā, ir pašu izdomāts un īstenots. Interjeru iecerēju pati, daudzus darbus, piemēram, mest reljefo apmetumu, piekarināt zaļos augus pie griestiem – veicām divatā ar draugu. Ļoti palīdzēja ģimene, it īpaši tētis.”

Bet vislielākais pārsteigums Pārslai bija nesenajā dzimšanas dienā, kad tētis uzdāvināja āra terasi. Vasaras sezonā vietu skaits ir dubultojies un arī garāmbraucējiem kafejnīca nu ir vēl pievilcīgāka. Daudz ar padomu palīdzējis bārmenis Andris Reizenbergs, kurš tagad strādā HoReCa vairumtirdzniecības uzņēmumā “Gemoss”.

Pārslas iecere bijusi, lai Aucē būtu mājīga vieta, kur satikties un labā atmosfērā baudīt maltīti. It īpaši ģimenēm. Šī mēneša laikā jau vairāki šeit ir nosvinējuši savu dzimšanas dienu. Katrs ēdiens tiek gatavots, pieņemot pasūtījumu, pat frī kartupeļi tiek griezti un cepti uz vietas, nevis ņemti saldētie no maisa. Viņa noraida to steidzīgo skrējēju prasību: dodiet to, kas gatavs! Gatavs nav nekas. Jā, esot sagataves. “Es nesaprotu, kāpēc nevar pagaidīt tās 20 minūtes līdz svaigam garšīgam ēdienam. Nez kāpēc tie, kas vēlas ēdienu saņemt uzreiz, paēd un tad vēl pusstundu runājas pie tukšiem traukiem. Vai tad labāk nav parunāties pirms tam?” Cilvēku vajadzība pēc bistro apkalpošanas mainoties, kad viņi uzzina, ka apkalpošanas maksa nav iekļauta ēdienu cenā. Arī biznesa modelis orientēts uz to, ka darbadienās aiz letes ir viens cilvēks, kurš pieņem pasūtījumus un nodod virtuvei. Ja apkalpotu pie galdiņiem, tad darbā būtu jāpieņem vēl oficiante. Virtuvē ir izdevies nodrošināt pavārus divām maiņām.

Pusdienlaikā no plkst. 11.00 līdz 14.00 “Caffe Auce” piedāvā kompleksās pusdienas, ar kuru ēdienkarti Pārsla iepazīstina “Caffe Auce” kontā sociālās saziņas vietnē “Facebook”. Diendienā  kafejnīcā pusdienas paēd ap 80 apmeklētāju. Pēc darba atkal kafejnīca pilnāka. Brīvdienās, kad cilvēku daudz vairāk, kafejnīcas zālē gan apkalpo divas darbinieces. Te iegriežas vismaz  simts apmeklētāju dienā. Klientu ērtībai izveidots auto stāvlaukums ar iebraukšanu no Kalna ielas (kafejnīcas otrā pusē).

Kādas ieceres? Pārsla: “Nākamais ieguldījums būtu, lai paātrinātu pasūtījumu pieņemšanu. Lai tai brīdi, kad pasūtījums pieņemts, virtuvē tas būtu redzams uz ekrāna – lai nav kājām ar katru lapiņu jāskrien uz virtuvi. Vēl gribētu uztaisīt bērnu stūrīti. Jau tagad hokeja spēļu translācijas laikā pārliecinājos, ka, kamēr vecāki skatās televizoru, bērni te ārā uz bruģa kāpelē pa uzraksta “Auce” burtiem, kas nav tas drošākais laika pavadīšanas veids. Pati tad sēžu ārā un pieskatu bērnus.”

Pārslas vīzija: garšīgs un kvalitatīvs ēdienu, kas garšo Latvijas iedzīvotājiem, dodot iespēju izmēģināt arī kaut ko tādu, kas nav pieejams tuvākajā apkārtnē, piemēram, suši. Kafejnīcā var nobaudīt ēdienus un dzērienus dažādām gaumēm, pieejamas arī  uzkodu plates. “Esam gatavi pārsteigt un iepriecināt ikvienu apmeklētāju,” saka Pārsla. Vai mēneša laikā nācies mainīt vai papildināt ēdienkarti? “Jā, gados vecāki apmeklētāji labprātāk izvēlas vieglāku, ne vairs ceptus vai frī kartupeļus, bet biezputru.”

Pārsla ir iepriecināta, ka kafejnīca mēneša laikā kļuvusi populārāka, nekā pati cerējusi. Un vēl viena negaidīta atziņa. “Man likās, ka svētdiena Aucē ir klusāka diena, kas atstās iespaidu arī uz kafejnīcu. Taču nē – kafejnīcā cilvēku gana daudz un pat noliktais slēgšanas laiks –  plkst.22 daudziem ir par agru,” viņa priecīgi atsmej.

“Caffe Auce” pamazām kļūst par iedzīvotāju iemīļotu tikšanās vietu ne tikai jubilejās, bet arī ikdienas sarunām.